1/6

Hauser & Wirth : The Garden Room

Gluckman Smith’s Garden Room proposal was shortlisted in Hauser and Wirth Somerset’s The Shed Competition; a new contemplative retreat for Somerset’s artist-in-residence. Their programme encourages an immersive experience, the artist within the folds of the idyllic surroundings and pioneering world-class gallery. The proposal’s offerings aim to do much the same through structure, materials and space.

The Garden Room’s structure features as a new independent figure within the garden, made visually separate from the ‘host’ Maltings building by an external garden space. Features include bench seating, stone paving and flower beds which wrap around the new structure to create a ‘garden island’.

The design overtly converses with the surrounding landscape. The structure is formed of a lightweight timber frame clad in dark stained pinewood, with a continuous strip of low-level glazing concentrating on the flower beds. The glazing announces the artist’s occupancy to the public as they meander through the grounds, and gives the structure a light, floating quality. Upon entering the space, the organisation encourages contemplative and creative activities.

The Garden Room furthers the unique and universally acknowledged invitation to the art world to enjoy the countryside, as well as the city.

 

Related Projects

Sauna
Sauna
Torridon Hills, Scotland
Keppel House
Keppel House
South Kensington, London
Vauxhall Nurseries
Vauxhall Nurseries
Vauxhall, London
Artist Studios
Artist Studios
Petersfield, Hampshire
Ludwig Reiter Shoe Store
Ludwig Reiter Shoe Store
Mayfair, London
Country House Opera
Country House Opera
Market Harborough, Leicestershire
Farmhouse
Farmhouse
Falmouth, Cornwall
Argal Workshop
Argal Workshop
Falmouth, Cornwall